Kortbetalningar i annan valuta online

Kortbetalningar i annan valuta än svenska kronor

En del länkar i våra inlägg är så kallade affiliate länkar och innebär att vi i dessa fall erhåller en partnerprovision. Syftet med inläggen är att tipsa och informera våra läsare om aktuella golf- och reserelaterade ämnen. Vi länkar bara till betrodda och seriösa partners och du betalar inget extra när använder våra länkar.

De flesta bankerna tar ut en särskild avgift (valutapåslag) för korttransaktioner som görs i utländsk valuta. Denna avgift är procentuell och tillkommer utöver själva valutaväxlingskostnaden. Oavsett om du köper utländsk valuta på flygplatsen, använder ditt kort när du är utomlands, i uttagsautomater eller när du betalar för tjänster och varor på internet i andra valutor än svenska kronor så tillkommer den avgiften.

Vid dessa tillfällen får man ofta en fråga om vilken valuta man vill betala med; den lokala valutan (t ex. Euro), eller svenska kronor.

Vilken valuta ska jag välja?

I de allra flesta fall bör du välja den lokala valutan (mottagarens valuta, ex. Euro), då genomförs transaktionen med Visa eller Mastercards centrala valutakurser. Om du vid dessa tillfällen väljer svenska kronor så får de lokala utländska bankerna fria händer att själva växla dina svenska kronor till den lokala valutan och kan då själva sätta valutakursen samt lägga till egna avgifter. Då blir ofta både växlingskursen och de tillkommande avgifterna mycket högre. Är du osäker så kontrollera exakt vad som gäller med kortutgivaren — din bank.

Vilken växelkurs får jag när jag betalar med Visa eller Mastercard?

När du väljer att betala i den lokala valutan (ex. €) sätts valutakursen av Visa eller Mastercard. Kursen baseras då på det genomsnittliga priset som den aktuella valutan handlats för hos några av de största valutamäklarna under dagen. Valutahandeln bedrivs i ett globalt nätverk som består av olika banker i flera större handelscentrum placerade i olika tidszoner: London, New York, Sydney och Tokyo. Det gör att du kan handla valutor dygnet runt.

Externa länkar:
Valutaomvandlare Mastercard
Valutaomvandlare Visa

Observera: Den utländska växelkursen och det konverterade valutabeloppet i valutaomvandlarna ovan är endast vägledande och inkluderar den bankavgift du angett. Din bank kan eventuellt använda Visa eller Mastercards valutakurser för att fakturera dig och det kan förekomma ytterligare avgifter i samband med transaktioner i utländsk valuta (Kontrollera exakt vilka avgifter som tillkommer med kortutgivaren — din bank). Valutakurser är specifika för det datum och den tid då din bank godkänner transaktionen (vilket vanligtvis sker vid försäljningsstället/interaktionen). Om din transaktion konverteras av den lokala handlaren eller bankomatoperatören kommer Visa och Mastercards valutakurser inte att gälla. Detta inträffar vanligtvis när du väljer att betala i ditt korts valuta (SEK) i motsats till den lokala utländska valutan hos handlaren eller bankomaten.

Att tänka på när du reser utomlands

  • Se till att du kan betala på flera olika sätt. Har du bara ett kort och det försvinner får du stora problem.
  • Det är oftast billigare att välja den lokala valutan när du betalar med kort eller tar ut kontanter i utländska uttagsautomater.
  • Förvara dina koder tryggt och säkert separat från kortet. Kortet är en värdehandling och många tjuvar vill komma över det.
Dela artikeln ...
© 2009 - 2024 All rights reserved | Built by web365.dev