hyra bil i spanien

Köra bil i Spanien

En del länkar i våra inlägg är så kallade affiliate länkar och innebär att vi i dessa fall erhåller en partnerprovision. Syftet med inläggen är att tipsa och informera våra läsare om aktuella golf- och reserelaterade ämnen. Vi länkar bara till betrodda och seriösa partners och du betalar inget extra när använder våra länkar.
2022-07-02

Fler hyrbilstips: Boka en billig hyrbil i Spanien >>

Att köra hyrbil i Spanien

Storleken gör skillnad – När du väljer storlek på hyrbilen så tänk på att det kan vara ont om utrymme i parkeringsgarage, städer och byar som du vill utforska medan du är på semester. Undvik att hyra en stor bil om du inte verkligen behöver det. Dessutom är det bättre för miljön att köra en mindre bil 😉

Avgiftsbelagda motorvägar identifieras med bokstaven “AP” (till exempel: AP6) och benämns som Autopísta på spanska. De fria motorvägarna heter Autovías och betecknas i allmänhet med bokstaven “A” (till exempel A-381).

Följ hastighetsbegränsningarna – De senaste åren har hastighetsreglerna skärpts och man får böter om man kör för fort. Det finns ett stort antal hastighetskameror och det är biluthyrarnas ansvar att förmedla böter som utfärdats till den som har hyrt bilen. De tar dessutom ut en administrativ avgift för detta som läggs på bötesbeloppet.

En skylt med en röd cirkel som är vit i mitten betyder helt enkelt: stopp eller förbjudet. Ibland finns det ett rött snedstreck genom cirkeln också…

När du lämnar en motorväg eller en stad kommer ser du ofta en skylt (vanligtvis ett namn på en plats eller sak) överstruken med ett snedstreck.  Det är för att informera dig om att du nu har lämnat det området eller den platsen – du kommer dock inte att se någon annan skylt i samband med detta som berättar var du är…

Att parkera i Spanien

Parkeringsregler och föreskrifter varierar och är uppdelade i olika områden: Gul markering eller gulmålade trottoarkanter innebär parkering förbjuden. Parkeringsplatser med blå markering eller blåmålade trottoarkanter innebär avgiftsbelagd parkering. Då måste du köpa parkeringsbiljett från en närliggande parkeringsautomat eller en parkeringsvakt om det finns en sådan.

Avgiftsbelagd parkering i Spanien brukar vanligtvis gälla från måndag till fredag kl. 09.00 – 14.00 samt kl. 16.00 – 21.00 och på lördagar på förmiddagen kl. 09.00 – 14.00.

Några spanska trafikregler och tips för dig som ska hyra bil i Spanien…

 1. Man får upp till 50% i rabatt på böter om man betalar dem inom en viss utsatt tid. Rabatten och tiden är specificerad på böteslappen. Man kan betala trafikböter online på DGT’s (Dirección general de tráfico) hemsida – “Multa” betyder böter på spanska. Länk: Fine Payment (dgt.gob.es)

 2. Det är förbjudet att använda mobiltelefonen när man kör och det är heller inte tillåtet att använda mobilen med hörlurar. Det är endast tillåtet att använda mobilen tillsammans med en fast installerad handsfreeanläggning.

 3. Vid omkörning av cyklist måste man hålla ett avstånd på minst 1,5 meter annars kan man få böter på 200€.

 4. Att kasta ut föremål från bilen som kan orsaka bränder eller olyckor bestraffas med böter på upp till 500 euro.

 5. Generella hastighetsbegränsningar i Spanien (Följ skyltar och anvisningar):
  Autovías och autopistas: 120 km/h
  Huvudvägar: 80 km/h, 90 km/h eller 100 km/h
  Tätort: 20 km/h, 30 km/h, 50 km/h eller 70 km/h

  För enkelriktade vägar (vägar med ett körfält) gäller 20 km/h. I tätort med ett körfält i vardera riktningen begränsas hastigheten till 30 km/h. Vägar i tätort med två eller fler körfält i vardera riktningen begränsas till 50 km/h.

 6. Stannar du till vid sidan av motorvägen och lämnar bilen måste du ha en reflex-väst på dig och ställa ut varningstrianglar.

 7. Det är obligatoriskt enligt lag att det ska finnas 2 varningstrianglar och brandsläckare i bilen.

 8. Inga kroppsdelar får sticka ut ur bilen under färd. Om du sträcker ut armen, eller bara handen utanför rutan riskerar du att få böter på 100€.

 9. Man får inte köra bil barfota eller med flipflops som kan ramla av lätt. Det kan ge böter på upp till 200€. Det man har på fötterna måste vara förankrat runt hälen för att vara lagligt.

 10. Stäng av bilstereon när du tankar bilen, annars kan du åka på böter på upp till 100€.

 11. Halvljuset måste användas vid dåliga siktförhållanden (dimma, regn mm.) oavsett tid på dygnet. Tänk på att bilar i Spanien har inte halvljus påslaget automatiskt som vi skandinaver är vana vid…

 12. Maximalt tillåtna alkoholhalt i blodet är 0,5 promille. Bötesbeloppet för den som kör bil påverkad av alkohol med en promillehalt på över 0,8 är 1000€.
Dela artikeln ...
© 2009 - 2024 All rights reserved | Built by web365.dev