Boka en billig hyrbil - Hyrbilsutlämning i ankomsthallen på flygplatsen

Boka en billig hyrbil utomlands

En del länkar i våra inlägg är så kallade affiliate länkar och innebär att vi i dessa fall kan tjäna en partnerprovision. Syftet med Playa Golf bloggen är att tipsa och informera våra läsare om golf- och reserelaterade ämnen vi länkar bara till betrodda och seriösa partners och du betalar inget extra när använder våra länkar.

Priserna på hyrbil har stigit efter pandemin, varför?

På grund av pandemin har hyrbilsföretagen gjort sig av med mer än hälften av hyrbilsflottan och bristen på hyrbilar har varit akut under sommaren 2022.

# UPPDATERAT 2022-08-24
Nu äntligen verkar hyrbilspriserna normaliseras. Enligt en sökning på rentalcars.com alldeles nyss så kostar en storlek peugeot 208 runt 400€ i 4 veckor från mitten av oktober. Vilket är hyfsat normalt om man ser till vad hyrbilar kostade före pandemin. Vi hoppas hyrbilspriserna stabiliseras nu...

Halvvägs genom 2022 saknar biluthyrningsföretagen fortfarande bilar

Biluthyrarnas stora bekymmer med att köpa in nya bilar forsätter halvvägs in i 2022. Bilproduktionen fortsätter att hämmas av den globala bristen på halvledare samt Kinas hårda nedstängningar av viktiga fabriker och stora container hamnar på grund av nya covid-19 utbrott. Biltillverkarna kan därför inte producera bilar i den takt som behövs och leveranstiden är fortsatt kraftigt fördröjd när det gäller nya bilar till biluthyrningsföretagen.

Biluthyrningsföretagen gör sitt bästa för att möta efterfrågan genom att behålla bilar längre än normalt. Men att hyra ut äldre bilar till överpriser är inte hållbart på lite längre sikt. När fler bilar blir tillgängliga kommer frestelsen att ta marknadsandelar från konkurrenterna sannolikt att återvända och då kommer de att börja erbjuda hyrbilar till lägre priser igen.

Hitta en billig hyrbil

Det finns några enkla men viktiga faktorer som spelar in när du ska boka en billig hyrbil utomlands. Först gäller det att jämföra priserna mellan olika hyrbilsmäklare på internet, de söker bland aktuella erbjudanden och förmedlar hyrbilar från de flesta biluthyrningsföretagen som är seriösa. Det finns många bra hyrbilsmäklare. Här är några exempel som vi brukar använda oss av:

Externa länkar: rentalcars.com, autoeurope.se, doyouspain.com. Endast Malaga: malagacar.com, marbesol.com

Många bokningssajter erbjuder gratis avbokning upp till 48tim innan hyresperioden startar. Då kan det vara en bra idé att boka hyrbilen tidigt och därefter hålla koll på hur priserna utvecklas och boka av och boka en ny hyrbil om priserna sjunker lite närmare avresan.

Tips och regler för dig som ska köra bil i Spanien >>

Vad är det som styr priserna på hyrbilar?

Priserna på hyrbilar beräknas dynamiskt med hjälp av algoritmer och ändras likt aktiekurser hela tiden. Det är två faktorer som i huvudsak påverkar prissättningen mest: efterfrågan på hyrbilar för perioden du skall bruka hyrbilen och antalet inkommande bokningar när du bokar hyrbilen - Om du till exempel behöver en hyrbil i februari eller mars brukar man få bästa priset om man bokar hyrbilen i december månad...

Långtidshyra – ofta högre priser för längre perioder

En annan märklig faktor som är helt ologisk är att priset ofta blir väsentligt högre per dag om du bokar en hyrbil mer än 28–30 dagar. Brytpunkten kan variera mellan olika biluthyrare, men i många fall kan det vara värt att dela upp långtidshyran i två eller flera kortare perioder och jämföra vad den totala kostnaden blir.

Försäkringar

Ett ofta förekommande missförstånd grundar sig i biluthyrarnas villkor när det gäller försäkringar och depositionen. De flesta biluthyrarna accepterar inte tredjepartsförsäkringar om man vill försäkra bort depositionen. Det betyder att försäkringarna som erbjuds av hyrbilsmäklare på internet (ex. doyouspain.com eller rentalcars.com mfl.) inte gäller om du vill försäkra bort depositionen. För att slippa depositionen måste du i de flesta fall ta biluthyrningsföretagets egen försäkring.

Att tänka på: Försäkrar du hyrbilen direkt via biluthyrningsfirman så får du ett journummer och de löser problemen som försäkringen omfattar åt dig utan extra kostnader. Tar du en tredjepartsförsäkring får du lösa det praktiska och stå för alla utlägg själv. Sedan begär du ersättning för de kostnader som uppstått från försäkringsbolaget i efterhand.

Övriga saker du bör kontrollera och tänka på när hyr bil utomlands

1. Åldersgränsen för hyrbilar skiljer sig mellan olika biluthyrare. Den undre gränsen brukar ligga på 21 år och är man under 25 kan det i vissa fall tillkomma extra försäkringar eller andra avgifter. Hos en del finns det även en övre gräns, och ibland tillkommer extra försäkringar eller avgifter även för förare över den gränsen. Jag har sett både 70 och 80 år figurera som övre gräns.

2. Kontrollera om det ingår fria mil. Det kan bli dyrt och tillkomma extra kostnader om man överskrider den inkluderade sträckan. I förekommande fall brukar tillägget beräknas per kilometer.

3. Om du ämnar köra över landsgränser med hyrbilen bör du kontrollera med biluthyraren vad som gäller innan du bokar bilen. Det är inte självklart att du får köra bilen i andra länder. 

4. Kontrollera vad som ingår i försäkringen så att du vet vad du kan förvänta dig i form av service och assistans om du mot all förmodan skulle råka ut för en olycka.

5. Se till att du har med dig ett giltigt kredit/betalkort som biluthyraren accepterar när du ska hämta ut bilen. Du behöver även ett giltigt körkort samt pass. Debit kort brukar ej accepteras och det är inte säkert att de tar emot alla olika kort som finns.

6. Jämför bilens mätarställning med vad som står i hyresavtalet när du hämtar ut bilen och försäkra dig om att de stämmer överens. Se över bilens skick och anmäl de skador som inte är noterade i kontraktet innan du kör i väg så slipper du obehagliga överraskningar i efterhand.

OBS! När du väljer storlek på hyrbilen så tänk på att det kan vara ont om utrymme i parkeringsgarage och vid parkering i städerna...

Happy renting!

// John

Dela artikeln ...
© 2009 - 2022 Playa Golf® | Web by web365.dev