Boka en billig hyrbil utomlands

Priserna på hyrbil har stigit efter pandemin, varför?

På grund av pandemin har hyrbilsföretagen gjort sig av med mer än hälften av hyrbilsflottan och när turistsäsongen nu sätter i gång på allvar visar det sig att bristen på hyrbilar är akut.

Brist på hyrbilar i Spanien

Enligt en talesperson från biluthyrarnas organisation Asociación de Vehículos de Alquiler har den totala hyrbilsflottan i Spanien halverats jämfört med före pandemin. Före pandemin låg hyrbilsflottan i SPanien på 819 000 fordon. Idag (2022-04-11) är den siffran endast 336 000.

Dessutom har biluthyrarna stora bekymmer med att köpa in nya bilar då biltillverkarna i sin tur har stora problem på grund den globala bristen på halvledare och mikrochips. Det betyder att leveranstiden av nya hyrbilar är försenade med flera månader.

Men allteftersom turismen återhämtar sig så räknar Playa Golf med att priserna på hyrbilar successivt kommer att falla tillbaka till normala nivåer. Hur lång tid det kommer att ta är dock svårt att säga eftersom det finns flera yttre faktorer som påverkar den återhämtningen.

Hur bokar man en billig hyrbil?

Det finns några enkla men viktiga faktorer som spelar in när du ska boka en billig hyrbil utomlands enligt våra erfarenheter…

Först gäller det att jämföra priserna mellan olika hyrbilssidor på internet, och det är ju enkelt. Det finns många bra hyrbilsmäklare som rentalcars.com, doyouspain.com och autoeurope.com. De söker bland aktuella erbjudanden och förmedlar hyrbilar från de flesta biluthyrare som är seriösa.

Priserna beräknas automatiskt med hjälp av algoritmer och ändras likt aktiekurser hela tiden. Det är två faktorer som i huvudsak påverkar prissättningen mest: efterfrågan på hyrbilar för den tidsperiod du skall nyttja hyrbilen och frekvensen på inkommande bokningar när du sitter vid datorn och skall boka hyrbilen.

Om du till exempel behöver en hyrbil i februari eller mars brukar man få bäst pris när man bokar hyrbilen i december månad. Då är folk upptagna med julförberedelser och det innebär att väldigt få bokar sina hyrbilar just i december. Så bokningsfrekvensen under den perioden är historiskt sett mycket låg.

Långtidshyra – högre priser för längre perioder

En annan faktor som är helt ologisk är att priset blir väsentligt högre per dag om du bokar en hyrbil mer än 28–30 dagar. Brytpunkten kan variera mellan olika biluthyrare. Mängdrabatt borde väl gälla även för hyrbilar? Men, nej, så fungerar det tyvärr inte i hyrbilsbranschen.

Därför kan det vara smart att dela upp längre perioder i två eller flera kortare perioder och jämföra vad den totala kostnaden blir.

Försäkringar

Ett ofta förekommande klagomål grundar sig i att många missförstår biluthyrarnas villkor när det gäller depositionen. De flesta biluthyrarna accepterar inte tredjepartsförsäkringar om man vill försäkra bort depositionen. Det betyder att försäkringarna som erbjuds av internetmäklare (ex. doyouspain.com eller rentalcars.com mfl.) inte gäller om du vill försäkra bort depositionen. För att slippa den måste du i de flesta fall göra det via biluthyrningsföretagets egen försäkring.

Att tänka på: Försäkrar du hyrbilen direkt via biluthyrningsfirman så får du ett journummer och när du ringer det så löser de problemen åt dig utan extra kostnader när det gäller problem som försäkringen omfattar. Tar du en tredjepartsförsäkring får du oftast stå för alla utlägg själv och sedan begära ersättning för de kostnader som uppstått i efterhand.

Är prisskillnaden på försäkringarna inte jättestor är det i de flesta fall bättre att ta den direkt med hyrbilsfirman - det blir så mycket enklare då.

Övriga punkter du bör kontrollera och tänka på när hyr bil utomlands

1. Åldersgränsen för hyrbilar skiljer sig mellan olika biluthyrare. Den undre gränsen brukar ligga på 21 år och är man under 25 kan det i vissa fall tillkomma extra försäkringar eller andra avgifter. Hos en del finns det även en övre gräns, och ibland tillkommer extra försäkringar eller avgifter även för förare över den gränsen. Jag har sett både 70 och 80 år figurera som övre gräns.

2. Kontrollera om det ingår fria mil. Det kan bli dyrt och tillkomma extra kostnader om man överskrider den inkluderade sträckan. I förekommande fall brukar tillägget beräknas per kilometer.

3. Om du ämnar köra över landsgränser med hyrbilen bör du kontrollera med biluthyraren vad som gäller innan du bokar bilen. Det är inte självklart att du får köra bilen i andra länder. 

4. Kontrollera vad som ingår i försäkringen så att du vet vad du kan förvänta dig i form av service och assistans om du mot all förmodan skulle råka ut för en olycka.

5. Se till att du har med dig ett giltigt kredit/betalkort som biluthyraren accepterar när du ska hämta ut bilen. Du behöver även ett giltigt körkort samt pass. Debit kort brukar ej accepteras och det är inte säkert att de tar emot alla olika kort som finns.

6. Jämför bilens mätarställning med vad som står i hyresavtalet när du hämtar ut bilen och försäkra dig om att de stämmer överens. Se över bilens skick och anmäl de skador som inte är noterade i kontraktet innan du kör i väg så slipper du obehagliga överraskningar i efterhand.

Hyrbil i Spanien

Några spanska trafikregler som kan vara bra att känna till när man kör bil i Spanien…

Man får upp till 50% i rabatt på böter om man betalar dem inom en viss utsatt tid. Rabatten och tiden är specificerad på böteslappen.

Det är förbjudet att använda mobiltelefonen när man kör och det är heller inte tillåtet att använda mobilen med hörlurar. Det är endast tillåtet att använda mobilen tillsammans med en fast installerad handsfreeanläggning.

Vid omkörning av cyklist måste man hålla ett avstånd på minst 1,5 meter annars kan man få böter på 200€.

Att kasta ut föremål från bilen som kan orsaka bränder eller olyckor bestraffas med böter på upp till 500 euro.

Nya hastigheter 2021 - För enkelriktade vägar (vägar med ett körfält) gäller 20 km/h. I tätort med ett körfält i vardera riktningen begränsas hastigheten till 30 km/h. Vägar i tätort med två eller fler körfält i vardera riktningen fortsätter att begränsas till 50 km/h.

Stannar du till vid sidan av motorvägen och lämnar bilen måste du ha en reflex-väst på dig.

Det är obligatoriskt enligt lag att det ska finnas 2 varningstrianglar och brandsläckare i bilen.

Inga kroppsdelar får sticka ut ur bilen under färd. Om du sträcker ut armen, eller bara handen utanför rutan riskerar du att få böter på 100€.

Man får inte köra bil barfota eller med flipflops som kan ramla av lätt. Det kan ge böter på upp till 200€. Det man har på fötterna måste vara förankrat runt hälen för att vara lagligt.

Stäng av bilstereon när du tankar bilen, annars kan du åka på böter på upp till 100€.

Halvljuset måste användas vid dåliga siktförhållanden (dimma, regn mm.) oavsett tid på dygnet.

Maximalt tillåtna alkoholhalt i blodet är 0,5 promille. Bötesbeloppet för den som kör bil påverkad av alkohol med en promillehalt på över 0,8 är 1000€.

Happy renting!

// John

Dela artikeln ...
© 2009 - 2022 Playa Golf® | Web by web365.dev