Boka en billig hyrbil i Spanien

Eller utomlands generellt sett...

Det finns några enkla men viktiga faktorer som spelar in när du ska boka en hyrbil i Spanien och i de flesta länderna i Europa enligt mina erfarenheter…

Det första man tittar efter när man ska hyra bil brukar ju vara priset, och det är ju enkelt. Det finns många bra hyrbilsmäklare på internet som rentalcars.com, doyouspain.com och autoeurope.com. De söker bland aktuella erbjudanden och förmedlar hyrbilar från de flesta biluthyrare som är seriösa.

Priserna räknas ut med hjälp av algoritmer och ändras likt aktiekurser hela tiden. Jag tror att det är två faktorer som påverkar standardpriserna mest. Det är först och främst efterfrågan på hyrbilar för den tidsperiod man skall nyttja hyrbilen. Den andra är frekvensen på inkommande bokningar när du skall boka hyrbilen. Alltså hur många är inne och söker efter hyrbilar samtidigt som du.

Som exempel; om jag ska boka en hyrbil till våren brukar jag försöka göra det i december månad. Då är folk upptagna med julstöket och de flesta har redan bokat sin hyrbil, eller så planerar de att göra det efter nyår när helgstöket är över. Det innebär att väldigt få bokar sina hyrbilar just i december och att priserna påverkas av det — normalt sett. Det här baseras på mina erfarenheter före pandemin.

I alla fall, jag är ganska säker på att det inte bara är perioden du ska nyttja bilen som styr internetbolagens prissättning.

Att hyra bil kan vara extra komplicerat när det gäller längre perioder...

En annan faktor som är helt ologisk i min värld, är att längden på perioden du ska hyra bilen kan påverka priset per dag enormt mycket. Det borde bli billigare ju längre du ska ha bilen. Mängdrabatt kan borde väl gälla även för hyrbilar? Men, nej, så tänker inte hyrbilsmaffian…

Sedan ett par år tillbaka har de flesta hyrbilsföretagen börjat praktisera en gräns runt 28–30 dagar varefter bilhyran höjs rejält. Vi pratar om hundratals euro för ett par dagar nu. Ett exempel, idag den 18:e september 2021 kostar 28dgr för en Opel Corsa från hyrbilsfirman FireFly 675€ enligt rentalcars.com. 29 dagar kostar 758€. De tar alltså 82 euro för en enda extra dag!!!

Skulle de ta 82€ per dag för hela perioden skulle bilen alltså kosta 2378€ totalt! 😅

Försäkringar

Nu delar jag med mig fritt av mina egna tankar när det gäller hyrbilar och försäkringar. Var och en fattar sina egna beslut och jag tar inte ansvar för att allt jag skriver här är 100% korrekt. Alla hyrbilsbolag har olika villkor och det finns säkert en hel del scenarier där mina resonemang inte stämmer. Så läs igenom hyrbilsfirmans villkor noga och fatta ett eget beslut som du är bekväm med.

I alla fall, det första problemet med försäkringar är att många missförstår hyrbilsutlämnarens villkor när det gäller depositionen/självrisken som krävs när man hämtar ut sin bil. De flesta biluthyrarna accepterar inte tredjepartsförsäkringar om man vill försäkra bort depositionen. Det betyder i praktiken, att om du väljer att ta försäkringen som erbjuds av internetmäklaren (typ doyouspain.com eller rentalcars.com mm.) när du bokar hyrbilen, så räknas inte den om du vill slippa lägga depositionen/självrisken när du hämtar ut din bil. För att försäkra bort den måste du i de flesta fall göra det via hyrbilsutlämnarens egen försäkring som du endast kan ta på plats när du hämtar ut din bil.

Den andra faktorn som jag tycker är värd att tänka på är det praktiska. Försäkrar du hyrbilen direkt via utlämnaren så får du ett journummer och det är bara att ringa det så löser de problemen åt dig utan extra kostnader. I alla fall när det gäller problem som försäkringen omfattar.

Tar du en tredjepartsförsäkring via internetmäklaren tror jag att det är så, att i de flesta fallen, så måste du lösa problemen på egen hand och spara dina kvitton och fakturor på alla utlägg. Detta måste sedan redovisas i efterhand för att du ska få tillbaka dina utlägg…

Är prisskillnaden på försäkringarna inte jättestor väljer jag alltid att ta den direkt med hyrbilsfirman - det blir så mycket enklare.

Behöver man verkligen ta en helförsäkring när man hyr bil?

Jag är osäker på vad som är mest fördelaktigt egentligen. Det beror ju självklart på vad försäkringen kostar och hur ofta du råkar ut för skador. Enligt vad jag har förstått så är depositionen samma summa som självrisken du får erlägga om du totalkvaddar bilen. Så det är depositionen du förlorar i värsta fall. Rätta mig om jag har fel, det kanske finns någon erfaren advokat som vet bättre än jag?

Jag har själv räknat med att om jag helförsäkrar alla långtidshyrbilar (en månad) och bara totalkvaddar var sjätte bil så går kostnaderna ungefär jämt upp i längden. En månads försäkring ca 180€ x 6 = 1080€. Självrisken för ekonomiklass typ Renault Clio ligger på ca 1000–1100€. Men det är ju lite förenklat att tänka så. Man kan ju drabbas av småskador som man själv inte orsakat också.

Kan man lita på biluthyrare nu för tiden?

Ja. Det är i alla fall min uppfattning. Man hör en del skräckhistorier emellanåt, men de flesta jag pratar med i min roll som researrangör delar inte de upplevelserna. Och mina egna upplevelser säger mig att de flesta biluthyrarna är mer eller mindre lika bra. Eller dåliga. Oftast är det enskilda medarbetare som har vaknat på fel sida som förstör både för sina arbetsgivare och kunder som får en otrevlig start på sin semester. Jag har haft både bra och dåliga bemötanden från de flesta biluthyrare som jag har varit i kontakt med. Ingen har utmärkt sig mer än någon annan.

Övriga punkter du bör kontrollera och tänka på när hyr bil utomlands

1. Åldersgränsen för hyrbilar skiljer sig mellan olika biluthyrare. Den undre gränsen brukar ligga på 21 år och är man under 25 kan det i vissa fall tillkomma extra försäkringar eller andra avgifter. Hos en del finns det även en övre gräns, och ibland tillkommer extra försäkringar eller avgifter även för förare över den gränsen. Jag har sett både 70 och 80 år figurera som övre gräns.

2. Kontrollera om det ingår fria mil. Det kan bli dyrt och tillkomma extra kostnader om man överskrider den inkluderade sträckan. I förekommande fall brukar tillägget beräknas per kilometer.

3. Om du ämnar köra över landsgränser med hyrbilen bör du kontrollera med biluthyraren vad som gäller innan du bokar bilen. Det är inte självklart att du får köra bilen i andra länder.  

4. Kontrollera vad som ingår i försäkringen så att du vet vad du kan förvänta dig i form av service och assistans om du mot all förmodan skulle råka ut för en olycka.

5. Se till att du har med dig ett giltigt KREDIT kort som biluthyraren accepterar när du ska hämta ut bilen. Du behöver även ett giltigt körkort samt pass. Debit kort brukar ej accepteras och det är inte säkert att de tar emot alla olika kort som finns.

6. Jämför bilens mätarställning med vad som står i hyresavtalet när du hämtar ut bilen och försäkra dig om att de stämmer överens. Se över bilens skick och anmäl de skador som inte är noterade i kontraktet innan du kör i väg så slipper du obehagliga överraskningar i efterhand. Om du tar foton av bilen, innan du kör iväg, och mailar dem till dig själv så har du ett kvitto på hur bilen såg ut när du hämtade den med epostserverns tidsstämpel. Hur långt det räcker rent juridiskt har jag dock aldrig behövt testa...

Det här blev lite längre än vad jag hade tänkt mig. Men hyrbilsmarknaden är en djungel och det är allt för ofta som olyckliga och onödiga missförstånd leder till en tråkig start på semestern…

Happy renting!

// John

playagolf-se-logo